Europass za zapošljavanje i posredovanje u zapošljavanju

Europass nudi koristan resurs za profesionalce u ljudskim resursima, posrednike u zapošljavanju, menadžere za zapošljavanje i savjetnike za profesionalno usmjeravanje kojima je potreban pristup pouzdanim alatima i informacijama kako bi lakše razumjeli vještine i kvalifikacije kandidata za posao i osoblja.

Pojednostavljivanje procesa zapošljavanja

Koristeći Europass kao alat za zapošljavanje, možete da tražite od kandidata koji se prijavljuju za posao da kreiraju Europass profil. Europass korisnici mogu da naprave profil koji sadrži pregled svih njihovih vještina, kvalifikacija i iskustva. Korisnici mogu da podijele link do svog profila sa poslodavcima ako to žele. Profil će vam omogućiti, kao poslodavcu ili posredniku u zapošljavanju, da vidite vještine i iskustva kandidata predstavljene na razumljiv i strukturisan način. Sa Europassom, podnosioci zahtjeva mogu da kreiraju CV-je, propratna pisma i da ih, sa drugim dokumentima, dijele sa Europassa putem jednog jednostavnog linka.

Osim toga, ako objavite slobodno radno mjesto na portalu Evropske službe za zapošljavanje (EURES), Europass će istaći relevantne konkurse tražiocima posla koji imaju odgovarajući profil vještina.

Photo of a man with eyes tightly closed and arms folded up crossing fingers on both hands as if awaiting good news.

Razvoj osoblja

Europass se takođe može koristiti za podršku razvoju vještina vaše trenutne radne snage. Europass vam može pomoći da dobijete jasnu sliku o vještinama zaposlenih u vašoj organizaciji, što će vam dati sjajan uvid u vaše potrebe za obukom i razvojem. Zaposleni mogu da nadograđuju i ažuriraju svoj Europass profil kako bi vodili evidenciju o svom profesionalnom razvoju, dostignućima i napretku na poslu. Primjena Europassa u vašoj organizaciji može da otključa skriveni ljudski potencijal vaše organizacije korišćenjem besplatnog i pouzdanog EU alata.

 

Evropskih digitalnih kredencijala

Okvir evropskih digitalnih kredencijala omogućava institucijama da izdaju digitalne kvalifikacije i druge kredencijale za učenje koji su otporni na neovlašćeno mijenjanje. Sa evropskim digitalnim kredencijalima učenici, poslodavci, institucije za obrazovanje i obuku i druga ovlašćena tijela imaju jednostavan i pouzdan način provjere autentičnosti digitalnih kredencijala. Evropski digitalni kredencijali su pravno ekvivalentni papirnim certifikatima širom Evropske unije i sve komponente infrastrukture su otvorene i besplatne. Saznajte više o tome kako možete da se uključite.

Pomozite u promovisanju Europassa!

Evropska komisija ima za cilj da Europass učini cijenjenom i široko korišćenom uslugom među poslodavcima, posrednicima u zapošljavanju i organizacijama za razvoj osoblja.

Za povratne informacije ili pitanja o Europassu kontaktirajte sa nama putem maila.

Razumijevanje vještina i kvalifikacija

Europass also offers a number of other tools that can help you understand skills and qualifications, including when you need to understand qualifications from other countries:

  • Dodatak diplomi izdaju visokoškolske ustanove, a nudi korisne informacije o visokoškolskim kvalifikacijama (npr. ocjene, dostignuća, institucija) u standardnom formatu.
  • Europass dodatak certifikatu izdaju institucije za stručno obrazovanje i obuku (VET), a nudi korisne informacije o vašim stručnim kvalifikacijama (npr. ocjene, dostignuća, institucija) u standardnom formatu.
  • Europass mobilnost opisuje međunarodna iskustva i vještine razvijene dok studenti studiraju, rade ili volontiraju u inostranstvu.