Europass za obrazovanje i obuku

Europass nudi set besplatnih online alata i informacija o cjeloživotnom učenju i razvoju karijere u Europi. Europass je vrijedan resurs za provajdere obrazovanja i obuke, kao i za studente i diplomce.

Evropski alat za upravljanje karijerom i studijama

Europass je višejezični alat koji će omogućiti vašim studentima ili budućim studentima da na jednom mjestu dokumentuju sve svoje vještine, kvalifikacije i iskustvo. Europass korisnici mogu da kreiraju lični profil, u sigurnom online alatu, kako bi identifikovali svoje ciljeve i pratili svoje učenje i dostignuća.

Studenti takođe mogu da koriste profil tokom studija kako bi vodili evidenciju o svojim projektima, dostignućima i napretku.

Budući studenti mogu da podijele svoj profil, CV-je i druga dokumenta putem Europassa kako bi jasno prenijeli svoje vještine, kvalifikacije i iskustvo.

Europass nudi i niz drugih alata koji pomažu vašim studentima da saopšte svoje vještine i kvalifikacije:

  • Dodatak diplomi izdaju visokoškolske ustanove, a nudi korisne informacije o visokoškolskim kvalifikacijama (npr. ocjene, dostignuća, institucija) u standardnom formatu.
  • Europass dodatak certifikatu izdaju institucije za stručno obrazovanje i obuku (VET), a nudi korisne informacije o vašim stručnim kvalifikacijama (npr. ocjene, dostignuća, institucija) u standardnom formatu.
  • Europass mobilnost opisuje međunarodna iskustva i vještine razvijene dok studenti studiraju, rade ili volontiraju u inostranstvu.

Informacije o studiranju i učenju u Evropi

Europass studentima i učenicima nudi razne informacije, na 29 jezika, za planiranje učenja, karijere i mobilnosti.

Institucije za obrazovanje i obuku takođe mogu da pristupe informacijama o:

Europass takođe nudi stranice zemalja sa informacijama o uslugama na evropskom i nacionalnom nivou, informacijama o učenju i radu u Evropi.

Man sitting next to a laptop and a suitcase, and reading a book

Okvir evropskih digitalnih

Okvir evropskih digitalnih kredencijala omogućava institucijama da izdaju digitalne kvalifikacije i druge kredencijale za učenje koji su otporni na neovlašćeno mijenjanje. Sa evropskim digitalnim kredencijalima učenici, poslodavci, institucije za obrazovanje i obuku i druga ovlašćena tijela imaju jednostavan i pouzdan način provjere autentičnosti digitalnih kredencijala. Evropski digitalni kredencijali su pravno ekvivalentni papirnim certifikatima širom Evropske unije i sve komponente infrastrukture su otvorene i besplatne. Saznajte više o tome kako možete da se uključite

Promovisanje Europassa

Evropska komisija radi sa zemljama učesnicama, zainteresovanim stranama i ekspertima širom EU na razvoju i promociji Europassa. Institucije za obrazovanje i obuku, kao i kreatori politike i eksperti, igraju ključnu ulogu u korišćenju Europassa kako bi pomogli raznovrsnoj publici i pokazali potencijal Europassa da se prilagodi različitim potrebama.

Kontaktirajte sa nama za povratne informacije ili pitanja o Europassu.