Planirajte karijeru uz Europass

Da biste pronašli pravi posao i preuzeli odgovornost za svoju karijeru, potrebni su vam pravi alati za prenošenje svojih vještina poslodavcima. Europass vam nudi alate i informacije koje su vam potrebne za upravljanje karijerom tokom cijelog života.

Reflect on your skills

Dok pravite prvi korak u planiranju svoje karijere, uvijek je važno da razmislite o svojim vještinama i iskustvima. Pitanja u nastavku će vam pomoći u ovom procesu:

  • Možete li da opišete sve svoje vještine na sažet i razumljiv način?
  • Možete li da navedete vještine koje ste stekli kroz određeno radno iskustvo?
  • Možete li da opišete vještine koje ste stekli putem volontiranja, online učenjem, kroz hobije i iz drugih dostignuća?
  • Koje nove vještine ste nedavno razvili?
  • Koje su vaše najvrednije vještine?
Woman holding a coffee cup and making plans

Zabilježite i prenesite svoje vještine i iskustva

Europass alati će vam pomoći da zabilježite sve svoje vještine i iskustva. Na taj način uvijek možete imati jasnu, ažurnu sliku svojih dostignuća na jednom mjestu. Možete da kreirate lični Europass profil sa svim svojim vještinama, kvalifikacijama i iskustvima. Možete da dodate odjeljke svom profilu kako biste opisali svoje radno iskustvo, profesionalni razvoj i druga dostignuća na poslu i u životu.

U Europassu možete da napravite pregled svih svojih vještina. Dobićete listu vještina, znanja i sposobnosti koje odražavaju vaše iskustvo analizirano na osnovu informacija sa vašeg profila.

Definišite svoje ciljeve u karijeri i svoja interesovanja u životu na Europassu kako biste bolje razumjeli svoje ciljeve. Ovo može uključivati aktivnosti i teme na koje želite da se fokusirate, kao i gdje biste željeli da radite.

Planirate svoje sljedeće korake

Uz Europass možete da planirate svoje sljedeće korake i pronađete prave poslove za sebe.

Na osnovu vještina i interesovanja na vašem Europass profilu, dobićete predloge poslova koji bi mogli da vas zanimaju. Takođe možete da tražite poslove u različitim zemljama širom EU.

Možete da podijelite svoj Europass profil sa poslodavcima i posrednicima u zapošljavanju da biste se prijavili ili kreirali CV ili propratno pismo koristeći Europass alat za uređivanje.