Europass mobilnost

Ako ste završili stažiranje ili semestar studiranja u drugoj zemlji i tražite zvanični način da zabilježite svoje iskustvo, imamo nešto što bi moglo da vas zanima! Europass mobilnost je dokument koji može da vam pomogne da na jednostavan, dosljedan i razumljiv način prikažete vještine stečene tokom svog iskustva.

Da li mobilnost uvijek podrazumijeva nove vještine?

Provesti neko vrijeme u drugoj zemlji odličan je način da naučite o novim kulturama i razvijete nove vještine kroz niz različitih iskustava. Europass mobilnost vam pomaže da uhvatite i prenesete te vrijedne nove vještine i iskustva stečena tokom stažiranja, volontiranja ili semestra u inostranstvu na opštepriznat način.

Kako mi Europass mobilnost može koristiti?

Za vašu buduću karijeru važno je da budete u mogućnosti da razmišljate o i zabilježite iskustva koja ste stekli tokom putovanja, studiranja ili rada u inostranstvu.

Europass mobilnost je dokument koji opisuje vještine koje razvijate tokom određenog iskustva mobilnosti. Ovaj dokument može da sadrži informacije o vašim ulogama i odgovornostima, vještinama u vezi sa poslom, jezičkim vještinama, digitalnim vještinama, organizacionim i menadžerskim vještinama, komunikacijskim vještinama. Ove vještine mogu biti veoma dragocjene prilikom prijavljivanja za posao i kurseve u budućnosti.

Uz Europass mobilnost moći ćete jednostavno da ažurirate svoj Europass profil vještinama i informacijama iz njega i da ih sačuvate u Europass biblioteci.

Kako mogu da dobijem svoju Europass mobilnost?

Ako učestvujete u iskustvu organizovane mobilnosti u nekoj drugoj zemlji i želite da dobijete Europass mobilnost, moraćete da zamolite partnera pošiljaoca (npr. školu ili instituciju koja organizuje vaš smještaj) da se registruje u Nacionalnom Europass centru u vašoj zemlji.

Partner pošiljalac i organizacija domaćin (organizacija ili institucija koju ćete posjetiti kada ste u inostranstvu) će popuniti relevantna dokumenta.s.

Europass mobilnost ćete dobiti nakon što završite svoje iskustvo u inostranstvu.

Pogledajte šablone Europass mobilnosti